Smak Czasu

Chleb z Herkulanum i Pompei

Tragedia Pompei i Herkulanum (oraz miasteczka Stabie), która rozegrała się 24 sierpnia 79 roku n.e., kiedy to wybuchł wulkan Wezuwiusz była wydarzeniem niezwykłym i dramatycznym. Być może jednak gdyby nie ona nie bylibyśmy w stanie tak dogłębnie i ze szczegółami poznać funkcjonowania antycznych miast. Wiele bardzo ulotnych i niedostrzegalnych w „normalnym” materiale archeologicznym znalezisk zawdzięczamy jedynie konserwującym właściwościom wulkanicznego popiołu i błota oraz dynamice wydarzeń sprzed niemal 2000 lat. Niewątpliwie jednym z najciekawszych przykładów tego typu – zatrzymanych w czasie – elementów antycznego życia jest znaleziony w Herkulanum piec chlebowy wraz z zawartością, której piekarze nie zdążyli już z niego wyjąć. A była to zawartość typowa dla wypieków chlebowych z tamtego czasu i regionu. Dzięki pomysłowi British Museum (zrealizowanemu w 2013 roku, przy okazji wystawy Life and death Pompeii and Herculaneum) możecie zobaczyć jak taki chleb powstawał i samemu spróbować go wypiec. Szkoda oczywiście, że nie pokuszono się o przygotowanie chleba w antycznym anturażu i z wykorzystaniem antycznych narzędzi (co dla pracowników tej instytucji, posiadającej zbiory z całego świata nie byłoby problemem :)), ale i tak warto to zobaczyć. Okazuje się bowiem, że nasze dzisiejsze pieczywo powstaje niemal w ten sam sposób. Dla wszystkich przerażonych tempem współczesności i pędzącą codziennością mam zatem dobrą nowinę – świat aż tak bardzo się nie zmienił! 🙂

Kanał British Museum w portalu YouTube

Trzeba jeszcze dodać, że pojawiający się w przepisie składnik biga acida to po prostu rodzaj zakwasu chlebowego zrobionego z soku z pomarańczy, mąki pszennej, mąki razowej, miodu i źródlanej wody. Zakwas powinien fermentować z dokarmianiem przez około 4 dni. Bakteryjna fermentacja powoduje rozkład kwasu fitynowego, a to z kolei umożliwia powstawanie wchłanialnych form mikroelementów zawartych w ziarnach zbóż. Dzięki temu chleby robione na zakwasie pomagają odbudowywać naturalną florę bakteryjną jelit i mają niższy indeks glikemiczny. Starożytni mogli tego nie wiedzieć, ale z pewnością musieli zapewne cenić sobie fakt iż znacznie dłużej utrzymują one świeżość.

Share this Story
  • Chleb z Herkulanum i Pompei

    Tragedia Pompei i Herkulanum (oraz miasteczka Stabie), która rozegrała się 24 sierpnia 79 roku n.e., kiedy to wybuchł wulkan Wezuwiusz była ...
  • Podpłomyk czyli co…?

    Nie lubię gdy ktoś deprecjonuje proste i zacne potrawy, opisując je jako „prymitywne” czy „mało wyszukane”… Do takich poniewieranych często kulinarnych ...
Zobacz inne podobne wpisy
  • Tydzień Mózgu w Tychach!

    Już za kilka dni rozpocznie się Tydzień Mózgu – tym razem zapraszamy na cykl spotkań i wykładów, które po raz pierwszy ...
  • Ruszyła kolejna edycja konkursu na najlepsze książki popularnonaukowe!

    Ruszyła kolejna edycja konkursu MĄDRA KSIĄŻKA ROKU! Już 20 kwietnia ogłoszona zostanie lista nagrodzonych i wręczone zostaną statuetki Euklidesa dla najlepszych ...
  • Podkarpackie zmagania w dokumentach z KriegsArchiv

    Od dwóch lat trwają prace badawcze i dokumentacyjne projektu Karpackie Epizody Wielkiej Wojny, w ramach którego archeolodzy z Uniwersytetu Jagiellońskiego badają ...
  • W starym młynie…

    Wakacyjne podróże prowadzą nas często do miejsc niezwykłych. Tak nasyconych przeszłością, że niemal słychać w nich głosy ludzi żyjących tu w ...
  • Polska-Jordania: naukowa współpraca

    W ostatnich dniach czerwca 2016 Uniwersytet Jagielloński podpisał umowę o współpracy w dziedzinie archeologii z Uniwersytetem Jordańskim w Ammanie. Współpraca ta ...
  • Cracow Landscape Conference 2016 za nami!

    Właśnie zakończyła się pierwsza z cyklu Cracow Landscape Conference – międzynarodowych konferencji poświęconych badaniom i ochronie krajobrazu. Wzięło w niej udział ...
  • Archeologia górska: skanowanie skalnych malowideł z Francji

    Archeolodzy z Uniwersytetu w York (Wielka Brytania) rozpoczęli pionierskie skanowanie laserowe najwyżej położonych prehistorycznych malowideł znanych w Europie oraz ich otoczenia. ...
  • Docs+Science 2016 właśnie wystartował!

    Właśnie wystartował niezwykły cykl pokazów filmów o nauce! Krakowski Festiwal Filmowy wraz z Fundacją dla AGH zapraszają na trzecią edycję pokazów ...
  • Weź udział w wykopaliskach na Górze Zyndrama!

    Ostatnie lata przyniosły serie niezwykłych i fascynujących znalezisk, dokonanych przez dra hab. Marcina Przybyłę i jego zespół na Górze Zyndrama w ...
  • Państwo faraonów starsze niż sądziliśmy?

    Brytyjscy naukowcy sugerują od kilku lat potrzebę zweryfikowania datowania początków państwa faraonów. Ich najnowsze badania skłoniły ich do stwierdzenia, że rozproszeni ...
  • XVI edycja Festiwalu Nauki w Krakowie

    Uniwersytet Pedagogiczny jest po raz kolejny głównym organizatorem Festiwalu Nauki w Krakowie. Hasłem przewodnim XVI edycji jest Czas i przestrzeń, a ...
  • XII Ogólnopolski Festiwal Kultury Słowiańskiej i Cysterskiej w Lądzie nad Wartą

    Każda epoka ma swoich bohaterów. Ludzie o nich mówią, piszą i pamiętają, opiewają ich czyny, wznoszą pomniki, poświęcają im dzieła artystyczne, podziwiają i ...
Zobacz inne wpisy dr Piotr Kołodziejczyk
  • W starym młynie…

    Wakacyjne podróże prowadzą nas często do miejsc niezwykłych. Tak nasyconych przeszłością, że niemal słychać w nich głosy ludzi żyjących tu w ...
  • Cesarskie farmy i ich niezwykłe winnice

    Archeolodzy z Uniwersytetu w Sheffield badają życie codzienne w „państwowym” czyli cesarskim majątku położonym w prowincjonalnej części imperium rzymskiego. To tam ...
  • Na królewskim szlaku

    Nie ma wątpliwości, że jednym z najważniejszych szlaków handlowych Bliskiego Wschodu była tzw. Droga Królewska. Miała ona kluczowe znaczenie dla kontaktów ...
  • Na kadzidlanym szlaku (1)

    Szlaki handlowe od zawsze stanowią „krwiobieg” ludzkiego bytowania na danym terenie. Obszar Bliskiego Wschodu w sposób szczególny jest nimi naznaczony. Odgrywały ...
  • Jak pierwsi Egipcjanie przechowywali swoje zapasy?

    Wygląda na to, że nasz tegoroczny wyjazd do Egiptu się odwlecze… Wykopaliska miały się rozpocząć w pierwszych dniach lutego a nie ...
  • Gulasze, sosy i buliony z najstarszej książki kucharskiej świata

    Książki kucharskie są nieodłącznym elementem dzisiejszej kuchni. Wielu „kuchennych celebrytów” wydaje swoje podręczniki gotowania lub książki z przepisami i recepturami. Który ...
  • Fitolity czyli od kiedy przyprawiamy…

    Czy wyobrażacie sobie gotowanie bez przypraw? Moją wyobraźnię przerasta to zdecydowanie… :). A jednak przyprawy nadające smak i zapach naszym potrawom, ...
  • Keşkek czyli społecznościowe gotowanie

    Wspólny posiłek z rodziną i przyjaciółmi to wydarzenie wspaniałe. Jest chyba tylko jedna rzecz, która jest w stanie przebić takie spożywanie ...
  • Brzoskwinie są z nami od milionów lat!

    Niektóre, znane nam doskonale i lubiane przez nas rośliny, rosły na Ziemi na długo przed pojawieniem się na nim Homo sapiens. ...
  • Sierp – przyjaciel pierwszych rolników

    Sierp to narzędzie rolnicze i ogrodnicze powoli znikające z naszego świata. A w każdym razie ze świata Europejczyków. I choć w ...
  • Przy jordańskim stole – mansaf

    Wszyscy, którzy podróżują samodzielnie do krajów arabskich lub mają przyjaciół w bliskowschodniej części świata znają doskonale sens arabskiego powiedzenia – „Gość ...
  • „Żeby kogo poznać w doli i w niedoli, trzeba z nim zjeść beczkę soli!”

    Sól jest jednym z najważniejszych kuchennych składników – znanym od tysięcy lat i cenionym dla swoich właściwości, wykorzystywanym nie tylko jako ...
Zobacz inne w kategorii Smak Czasu

Zobacz

Tydzień Mózgu w Tychach!

Już za kilka dni rozpocznie się Tydzień Mózgu ...

Inline
Inline