Człowiek
A researcher looking at E.coli bacteria strain at the Institute of Food Safety, Animal Health and Environment in Latvia

Przemożna siła adaptacji

Od momentu rozpoczęcia projektu Sekwencjonowanie Ludzkiego Mikrobiomu (ang. Human Microbiome Project, HMP) dowiedzieliśmy się bardzo dużo o bakteriach zamieszkujących nasz organizm, w tym nasze jelita, a także o tym, jak zmienia się skład mikrobiomu w zależności od stylu i miejsca życia gospodarza, od diety czy stanu jego zdrowia. Można było jednak powiedzieć, że nasza wiedza dotyczyła „bytów wirtualnych”, ponieważ naukowcy nie potrafili hodować większości z bakterii, które udało się zidentyfikować dzięki badaniu ich DNA. Nic zatem nie widzieliśmy o fenotypie tych bakterii, o tym, jakie mają właściwości, bo nikt nigdy nie widział ich w hodowli. Praca, która ukazała się kilka dni temu w „Nature”, otwiera nowe możliwości dotyczące badań podstawowych, a jej stworzenie było możliwe dzięki takim badaniom, jak Human Microbiome Project.

W przewodzie pokarmowym – poza początkowym jego odcinkiem, np. żołądkiem, dwunastnicą, gdzie dociera stosunkowo dużo tlenu – panują głównie warunki beztlenowe. Zatem bakterie w nim bytujące to głównie organizmy anaerobowe. Ponieważ laboratoryjna hodowla bakterii w warunkach beztlenowych jest trudna, paleta „hodowalnych” szczepów tlenowych była znacznie szersza niż szczepów beztlenowych. Złą passę w hodowli mikrobiologicznej udało się przełamać brytyjsko-australijskiemu zespołowi, który w opublikowanym niedawno artykule ogłosił, że udało mu się wyhodować prawie 90 bakterii z listy „najbardziej poszukiwanych” i uznawanych za „niehodowalne”, a zidentyfikowanych w ramach projektu HMP. Umożliwiło to, dokonanie kolejnego niezwykle ważnego odkrycia.

Otóż od dawna naukowcy zastanawiali się, w jaki sposób bakterie, które są ścisłymi anaerobami, czyli są bardzo wrażliwe na działanie tlenu, mogą być przekazywane między poszczególnymi osobnikami. Innymi słowy – jak to się dzieje, że bakterie, które umierają w warunkach tlenowych, mogą przedostać się z układu pokarmowego jednego człowieka do drugiego, skoro w tym czasie są skazane na przebywanie w środowisku zasobnym w tlen. Dzięki przełomowi w hodowli udało się zaobserwować, że większość z nowo wyhodowanych bakterii potrafi tworzyć spory, czyli formy przetrwalnikowe bardzo odporne na warunki zewnętrzne. Dotychczas uważano, że umiejętność tworzenia przetrwalników dotyczy jedynie kilku rodzajów bakterii (nie tylko beztlenowych). Najnowsze badanie wykazuje, że tę ewolucyjną zdolność, która daje przewagę adaptacyjną, ma znacznie więcej bakterii, niż sądzono wcześniej. Oszacowano, że około 30% bakterii występujących w ludzkich jelitach to bakterie tworzące formy przetrwalnikowe. Można więc podejrzewać, że bakterie kolonizują inne organizmy dzięki tworzeniu spór. Kiedy spory znajdą się już w środowisku przyjaznym, przekształcają się w wegetatywne, czyli aktywne formy bakterii.

Po raz kolejny potwierdzono zatem przemożną chęć przetrwania, która tkwi w każdym organizmie, nawet najmniejszym, i dla dobra gatunku każe adaptować się do warunków zewnętrznych.

Źródło

+

Chcesz wiedzieć więcej?

+
Share this Story
  • A researcher looking at E.coli bacteria strain at the Institute of Food Safety, Animal Health and Environment in Latvia

    Przemożna siła adaptacji

    Od momentu rozpoczęcia projektu Sekwencjonowanie Ludzkiego Mikrobiomu (ang. Human Microbiome Project, HMP) dowiedzieliśmy się bardzo dużo o bakteriach zamieszkujących nasz organizm, ...
Zobacz inne podobne wpisy
  • Natura najlepszą nauczycielką

    Naturalna kontrola glikemii to niedościgły ideał, do którego próbujemy się zbliżyć, tworząc maszyny mające ułatwić życie osobom cierpiącym na cukrzycę. Niedawno ...
  • badania nad nowotworami

    Darwinowskie nowotwory

    Czy kiedykolwiek zastanawiało Was, dlaczego częstość występowania nowotworów u ludzi różni się między poszczególnymi organami? Dlaczego raki jelita, piersi czy prostaty ...
  • A researcher looking at E.coli bacteria strain at the Institute of Food Safety, Animal Health and Environment in Latvia

    Przemożna siła adaptacji

    Od momentu rozpoczęcia projektu Sekwencjonowanie Ludzkiego Mikrobiomu (ang. Human Microbiome Project, HMP) dowiedzieliśmy się bardzo dużo o bakteriach zamieszkujących nasz organizm, ...
  • komórki beta

    Czapka niewidka dla komórek beta

    W październiku 2014 roku prof. Douglas Melton [1] wraz z zespołem z Uniwersytetu Harvarda po raz pierwszy przekształcił komórki macierzyste w ...
Zobacz inne wpisy Agnieszka Ludwig-Gałęzowska
  • Natura najlepszą nauczycielką

    Naturalna kontrola glikemii to niedościgły ideał, do którego próbujemy się zbliżyć, tworząc maszyny mające ułatwić życie osobom cierpiącym na cukrzycę. Niedawno ...
  • Zaufanie do szczepionek na świecie [INTERAKTYWNE MAPY]

    Niedawno wydawało się, że dzięki szczepionkom wyeliminujemy szereg chorób zakaźnych, które jeszcze w połowie XX wieku stanowiły nie lada wyzwanie. Niestety, ...
  • badania nad nowotworami

    Darwinowskie nowotwory

    Czy kiedykolwiek zastanawiało Was, dlaczego częstość występowania nowotworów u ludzi różni się między poszczególnymi organami? Dlaczego raki jelita, piersi czy prostaty ...
  • Wikingowie rozprzestrzenili konie wygodniejsze dla jeźdźca

    Międzynarodowy zespół naukowców odkrył, że wikingowie (a właściwie szerzej Normanowie) mogli przyczynić się do rozprzestrzenienia koni charakteryzujących się chodami czterotaktowymi, które ...
  • Podróż w kosmos psuje wzrok

    W 2005 roku przebywający na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej amerykański astronauta John Phillips zerknął przez okno na Ziemię. To co zobaczył, zdumiało ...
  • Czy człowiek spotkał hobbita?

    Pracujący w jaskini Liang Bua na indonezyjskiej wyspie Flores międzynarodowy zespół archeologów znalazł ślady ognia w warstwach, które powstały między 41 ...
  • Ryzyko Globalnych Katastrof

    „Ryzyko Globalnych Katastrof” – jakie scenariusze dla Ziemi?

    „Ryzyko Globalnych Katastrof” to najnowszy opublikowany raport oksfordzkiego Projektu Globalnych Priorytetów. Projekt Globalnych Priorytetów ma za zadanie pomagać decydentom przedsięwziąć skuteczne ...
  • Antybiotyki zmniejszają ilość nowych neuronów

    Amerykańsko-niemiecki zespół naukowców odkrył, że silna dawka antybiotyków zdolna do przetrzebienia zamieszkujących nasz układ pokarmowy bakterii negatywnie wpływa na ilość nowo ...
  • Zarazki mogą wpływać na rozwój cukrzycy typu 1

    Międzynarodowy zespół naukowców odkrył, że zarazki mogą odgrywać rolę w genezie cukrzycy typu 1. Według badaczy zmieniają one układ odpornościowy tak, ...
  • A researcher looking at E.coli bacteria strain at the Institute of Food Safety, Animal Health and Environment in Latvia

    Przemożna siła adaptacji

    Od momentu rozpoczęcia projektu Sekwencjonowanie Ludzkiego Mikrobiomu (ang. Human Microbiome Project, HMP) dowiedzieliśmy się bardzo dużo o bakteriach zamieszkujących nasz organizm, ...
  • Białko tau kluczowe w chorobie Alzheimera

    Nowe badania mózgów osób cierpiących na chorobę Alzheimera wykonane przy użyciu pozytonowej tomografii emisyjnej (PET) wskazują, że kluczem dla przejścia między ...
  • Masz “boczki” albo brzuch? Wiń ewolucję

    Międzynarodowy zespół naukowców zmierzył poziom metabolizmu ludzi i małp człekokształtnych Okazało się, że spalamy kalorie o 27% szybciej niż nasi najbliżsi ...
Zobacz inne w kategorii Człowiek

Zobacz

Natura najlepszą nauczycielką

Naturalna kontrola glikemii to niedościgły ideał, do którego ...

Inline
Inline